Stomatologjia restauruese është një degë e stomatologjisë që fokusohet në diagnostikimin, parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve orale dhe restaurimin e dhëmbëve të dëmtuar ose të humbur. Qëllimi i stomatologjisë restauruese është të rivendosë funksionin, estetikën dhe shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve dhe strukturave orale të pacientit. Procedurat dentare restauruese synojnë të riparojnë ose zëvendësojnë dhëmbët e prekur nga prishja, trauma ose kushte të tjera. Këtu janë disa aspekte të zakonshme të stomatologjisë restauruese:

  1. Mbushjet dentare: Mbushjet dentare përdoren për të rivendosur dhëmbët që janë dëmtuar nga prishja e dhëmbëve ose kavitetet. Pjesa e prishur e dhëmbit hiqet dhe hapësira që rezulton mbushet me një material restaurues si rrëshirë e përbërë, amalgamë ose porcelani.

  2. Kurora dentare: Kurora dentare, të njohura gjithashtu si kapele, përdoren për të rivendosur dhe mbrojtur dhëmbët që janë dëmtuar ose dobësuar shumë. Kurora mbulon të gjithë pjesën e dukshme të dhëmbit mbi vijën e mishrave të dhëmbëve, duke siguruar forcë, mbrojtje dhe estetikë. Ato mund të bëhen nga materiale si porcelani, lidhje metalike ose një kombinim i të dyjave.

  3. Urat dentare: Urat dentare përdoren për të zëvendësuar një ose më shumë dhëmbë që mungojnë. Ato përbëhen nga dhëmbë artificialë (pontikë) që mbahen në vend nga kurorat dentare në dhëmbët ngjitur. Urat ndihmojnë në rivendosjen e pamjes, funksionit të përtypjes dhe shtrirjes së dhëmbëve.

  4. Implantet dentare: Implantet dentare janë një opsion popullor për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë. Ato përfshijnë vendosjen kirurgjikale të rrënjëve të dhëmbëve artificialë (implanteve) në kockën e nofullës, të cilat bashkohen me kockën me kalimin e kohës. Implantet ofrojnë një bazë të qëndrueshme për kurorat, urat ose protezat dentare, duke ofruar një zgjidhje afatgjatë dhe me pamje natyrale.

  5. Protezat: Protezat janë pajisje orale të lëvizshme që përdoren për të zëvendësuar shumë dhëmbë që mungojnë. Ato mund të jenë ose proteza të plota (që zëvendësojnë të gjithë dhëmbët) ose proteza të pjesshme (që zëvendësojnë disa dhëmbë që mungojnë). Protezat ndihmojnë në rivendosjen e aftësisë së përtypjes, të folurit dhe estetikës së fytyrës.

  6. Terapia e kanalit të rrënjës: Terapia e kanalit të rrënjës kryhet kur pulpa e një dhëmbi infektohet ose inflamohet për shkak të prishjes së thellë, traumës ose faktorëve të tjerë. Procedura përfshin heqjen e pulpës së infektuar, pastrimin e kanalit të rrënjës dhe mbylljen e tij me një material mbushës. Një kurorë dentare vendoset shpesh në dhëmbin e trajtuar për të rikthyer forcën dhe funksionalitetin e tij.

  7. Lidhja dentare: Lidhja dentare përfshin aplikimin e një materiali rrëshirë me ngjyrë dhëmbi për të riparuar defekte të vogla dentare si patate të skuqura, çarje ose boshllëqe. Rrëshira formësohet dhe lidhet me dhëmbin, duke siguruar një përmirësim estetik dhe duke i rikthyer pamjen e tij natyrale.

  8. Inlays dhe Onlays: Inlays dhe onlays janë opsione restauruese që përdoren kur një dhëmb ka dëmtim ose prishje të moderuar. Ato janë restaurime të bëra me porosi që përshtaten brenda ose mbi dhëmb, duke siguruar forcë dhe qëndrueshmëri. Inlayt përshtaten brenda kupave të dhëmbit, ndërsa onlayët mbulojnë një pjesë më të madhe të dhëmbit, duke përfshirë një ose më shumë kupa.

sqSQ