Pse është i nevojshëm trajtimi ortodontik?


Ky trajtim është i domosdoshëm për disa arsye. Së pari, ndihmon në përmirësimin e estetikës
pamjen e gojës dhe dhëmbëve, pastaj rregullon problemet funksionale, duke çuar në një shëndet më të mirë oral.
Kjo e fundit do të thotë si të kuroni dhimbjen, të krijoni kontakt më të mirë mes dhëmbëve, nëpërmjet
Pozicionimi i dhëmbëve të siguruar si duhet edhe një higjienë më e mirë etj. Ndihmon edhe në korrigjim
shumë defekte, të cilat mund të jenë të lindura ose të fituara me rritjen, si qiellza që ka të bëjë me
qiellza e ngushtë, duke sjellë probleme si në mukozën e buzëve, ashtu edhe në frymëmarrje.
Këta persona më së shumti bëjnë frymëmarrje me gojë, që do të thotë se gjatë natës marrin frymë përmes gojës
Këta pacientë kanë më shumë gjasa të shfaqin probleme të proceseve karioze, etj.

Kur duhet filluar trajtimi ortodontik?
Trajtimi ortodontik, sipas studimeve të shumta që janë kryer, duhet të fillojë në
mosha shtatë vjeçare. Megjithatë, jo gjithmonë mosha është fikse, pasi varet nga problemet secila
individi mund të ketë. Këto probleme mund të jenë gjenetike ose të fituara gjatë jetës. Pavarësisht këtyre
përkufizimeve, është mjeku specialist ortodont ai që përcakton kohën kur duhet ky trajtim
të kryhet pas vizitës së situatës tek individi që ankohet për disa
problemet ortodontike.
Kur është mosha më e mirë për të vizituar një mjek të këtij specialiteti?
Mosha më e mirë për të filluar vizitat tek mjeku specialist është mosha gjashtë vjeç, pasi në këtë kohë fillon shpërthimi me gjelbërim të përhershëm.
. Në rastin e problemeve, kapja e tyre në momente të tilla është shumë e mirë, pasi ndihmon
trajtimi i tyre i suksesshëm duke mbajtur dhëmbin si dhe duke shmangur problemet më të këqija që mund
lindin me moshën. Duke mos e njohur këtë shërbim në kohët e fundit është vënë re se një pjesë e madhe e
njerëzit janë të detyruar të vendosin mbajtëset në moshë më të madhe, ndërkohë që nevoja për mbajtjen e tyre ka qenë në një
moshë e re. Prandaj, është e nevojshme të ri-imagjinoni idenë e kontrolleve të hershme, si vetëm përmes
a mund t'i kapërcejmë me sukses çdo problem që mund të lindë në shëndetin e gojës sonë.
Ndaloni shtrimin e aparatit ortodontik, konkretisht ku shkon kujdesi i dhëmbëve në këtë fazë?
Kur instaloni pajisje celulare, ajo që është më e rëndësishme është të krijoni një urë të mirë midis tyre
mjeku dhe pacienti. Nëse nuk ka bashkëpunim ndërmjet dy palëve, mbajtja e aparatit
për kohë të mjaftueshme te pacienti mund të mos arrijë rezultate të kënaqshme. Vendosja e pajisjes është
shoqëruar me vizita të shpeshta dhe të herëpashershme të pacientit te mjeku specialist, gjatë
e cila përmirësimi i problemit do të korrigjohet nëpërmjet pajisjes.
A shkakton dhimbje vendosja e aparateve dhe gjatë mbajtjes së tyre a është e nevojshme larja
dhëmbët më shpesh?
Vendosja e pajisjeve fillimisht mund të shkaktojë dhimbje por nuk janë të niveleve të rënda. Më shumë krijojnë një ndjenjë të
bezdi pasi janë diçka e re në gojë. Por megjithë vendosjen e tyre brenda pak ditësh,
pacienti mësohet dhe ndihet i paaftë për t'i mbajtur ato ose është i rrethuar nga një ndjenjë dhimbjeje të fortë.
Praktika ka treguar se vendosja e kamerës ndodh shumë shpejt dhe se pacientët nuk duhet të kenë frikë
ose ndjeni se kur mjeku kërkon pajisjen. Normalisht, në raste të tilla higjiena duhet të jetë
shumë i kujdesshëm dhe optimal, veçanërisht në mbajtjen e mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm. Për këta pacientë këshillohet që
kujdesuni me kujdes për dhëmbët, veçanërisht pas ushqimit, në mënyrë që të shmangni grumbullimin e grimcave të ushqimit në

e brendshme e pajisjes. Larja e menjëhershme dhe përdorimi i furçës speciale shmang një problem të tillë
dhe nuk krijon shqetësim për pacientin.

sqSQ