Implantology and Surgery

Implantet dentare janë rrënja artificiale e një dhëmbi që vendoset në kockat e gojës, për të shtuar një
dhëmbi i munguar, ose një urë që i mungojnë disa dhëmbë. Implantet janë prej titani dhe janë plotësisht
biokompatibël (i përshtatshëm) me trupin e njeriut. Kjo është një mundësi ideale për njerëzit që kanë mbetur
without one or more teeth. Implants are natural tooth protectors, using implants to avoid the use of
dhëmbë natyralë për një protezë fikse. Suksesi i implanteve është vërtetuar më shumë se 28 vjet
në mbarë botën, ku problemi i një gungë të humbur është zgjidhur përgjithmonë.
Cilat janë përfitimet e një implanti?
– Mban dhëmbët ngjitur të shëndetshëm, për të shmangur bllokimin e një kruese dhëmbësh natyrale, duke i lënë ata të paprekur dhe të shëndetshëm
healthy.
– Mirëmbajtja dhe mospërthithja e kockës alveolare, stimulon mirëmbajtjen e kockës si një
rrënja e nofullës natyrale.

Krahasuar me një protezë të lëvizshme, të pjesshme ose të plotë protetike, avantazhet janë:
– aftësia për të përtypur, e cila është e barabartë me atë të dhëmbit natyral duke rezultuar në vlera ushqyese
përfitimet dhe tretja, të rëndësishme për të gjitha grupmoshat.
– Ruajtja e muskujve normalë të fytyrës, me rikuperimin e një akneje më rinore dhe natyrale.
– Mungesa e inflamacionit të gingivës dhe dhimbjes që shoqërohet me lëvizshmërinë e protetikës nuk është e pranishme.
– Besim më i madh në të folur dhe të qeshur, me një rritje të mëvonshme të cilësisë së jetës.
Cilët janë pacientët që mund të vendosin implantet?
-Kushdo që nuk ka elementë natyralë të dhëmbëve dhe gëzon shëndet të mirë, në përgjithësi mund t'i drejtohet
vendosja e implantit.
-Kush ka përfunduar fazën e rritjes, zakonisht, 16 vjet për gratë, 18 për burrat.
– Pacientët që kanë pësuar trauma dhe kanë humbur disa dhëmbë.
– Pacientët që përdorin proteza parciale të lëvizshme ose totale.
Në cilët pacientë është rreziku më i madh për të humbur një implant?
-Te pacientët që kanë një atrofi të theksuar kockore (konsum), dhe ku pacienti është i prekur nga
sëmundje sistemike.
 – In patients with paradonthosis (gum disease) and where oral hygiene is very low.

– Në pacientët diabetikë (kur nuk trajtohen rregullisht) si pasojë e niveleve të larta të sheqerit në gjak, infeksionit të plagës
mund të ndodhë, mbyllja e plagës ndodh shumë ngadalë dhe procesi i integrimit të implantit me kockën mund të
ketë probleme.
-Tek pacientët që pinë duhan ose konsumojnë shumë alkool, ekziston mundësia e dështimit, por në rastet kur
implanti është i suksesshëm, ato ndikojnë në jetëgjatësinë e tij.
-Any allergic patient to the materials used in surgical intervention.
-The names of menopause, as well as cases of osteoporosis, are more likely to have a positive result on
implants.

Si të vazhdoj me vendosjen e një implanti?
Për vendosjen e një implanti, fillimisht shihen konsulta klinike ku shihen shumë detaje vizuale,
pastaj disa analiza si paronamex, dentalscan etj., më pas bëhet historia e pacientit dhe më pas
vendosni për mënyrën se si është apo jo trajtimi i implantit.
Kemi dy faza.
Faza e parë është faza kirurgjikale ku vendoset implanti në kockën e gojës.
Faza e dytë është pjesa protetike e implantit.
Këshilla që duhet të dijë një pacient pas vendosjes së një implanti.
Relax: Avoid any physical activity.
Terapia mjekësore: Ndiqni kursin e antibiotikëve dhe barnave anti-inflamatore.

Dhimbje: Pas operacionit mund të ketë dhimbje në zonën e operuar; nëse kemi dhimbje mund të mbështetemi në përdorimin e ofgs.
analgjezikët e duhur.
Gjakderdhje: Mund të jetë normale gjatë ditës së parë, pak gjakderdhje kur pështyjmë; duhet shmangur ushqimet dhe
pije të nxehta në 12 orët e ardhshme pas ndërhyrjes.
Akull: aplikoni akull në faqe në intervale prej rreth 3-4 orë.
Temperatura: mund të pësojë një rritje të lehtë të temperaturës në 48 orët e para, e cila mund të jetë
normale.
Edema: është e mundur që në zonat e prekura mund të fryhet që rezulton në 48 orë; ndonjëherë mund të ketë
shfaqja e një hematomi që do të zhduket për rreth një javë.
Higjiena orale: Mos përdorni furçë dhëmbësh në zonën e operuar për rreth dy ditë, thjesht lani
dhëmbët fqinjë, këshillohet përdorimi i lëngjeve detergjente si (listeria, kloreksili etj)

Alkooli dhe duhani: të shmanget për të paktën 2 javë, mund të vonojë shërimin e plagës dhe të jetë
përgjegjës për dhimbjet pas operacionit.

sqSQ